На захист "ображених" свят

Давно хотіла про це написати.

Все почалося з 14 лютого. Як вже того бідного Валентина не клеймили. І різні гидоти йому приписували. Звинувачували, що він не українець. Запитували, як він міг вінчати, коли вінчання ще не існувало. Жартували, що це свято придумали маркетологи, щоб видурити в людей гроші на дурниці. І безліч подібної безглуздості. Все аби спростувати святкування. Я сама не є прихильницею цього дня. І ще місяць тому, якби мені хтось сказав, що я буду захищати це свято, то я б розсміялася і пригостила б ту людину кавою за те, що прибавила мені кілька років таким дотепним жартом.
Однак все змінилося саме в день Валентина. Насправді, я не зустріла в той день свого судженого, і не закохалася, і не… ще що мені «приписували» знайомі. Ні. Я просто начиталася різних нісенітниць і це пробудило в мене бунтарських дух. Багато людей стверджували, що відмовляються святкувати. Це гаразд. Потім почалися різні версії ганебності цього дня і його історії. Але мене «заділо» не це, а одна з найбанальніших фраз, яку я коли-небудь чула «Не розумію, навіщо святкувати день закоханих. Вони мають кохати один одного постійно, а не один день в році». Це і стало тією точкою відліку мого душевного протесту. Я собі одразу подумала «Добре. Давайте тоді не будемо святкувати День Матері. Маму ми ж любимо щодня, а не раз на рік».
З чого таке обурення на це свято? Я розумію, якби це був день кидання камнями в перехожих або день мурдування бездомних тваринок. Тоді і справді. Я б перша протестувала. А це свято пропагує любов і увагу. День, коли зайвий раз можна зробити особливий і незабутній день для коханої людини. Цей день не обмежує, а об'єднує людей.
Мені здається, що це свято паплюжать нещасні люди. Ті, в кого не вдалося особисте життя, чи що?

Потім було 23 лютого. Тут багато спірних моментів. Не хочу нічого коментувати, бо не впевнена в усіх за і проти. Лиш скажу одне. Ті, хто служить чи служили в армії, безмежно раділи, коли я їх вітала. І їм було все рівно, радянське то свято, чи чиє там ще. Вони захисники, вони і святкують. А Вакарчук  твітив щось на зразок «Не розумію, чому я маю святкувати день радянської армії». І справді, він напевно нічого важчого за мікрофон в руці не тримав. (До речі, з цього дня я знову офіційно не люблю ОЕ)

І нарешті, моє улюблене 8 березня. Сьогодні виявляється, що цей день створений в честь якихось там Чиказьких повій (я не дочитала, бо я не хотіла тих дурниць знати). І ще ціла купа легенд. Одразу ж пости, на зразок «Перед тим, як вітати, подумайте». Бла-бла-бла. "Істинне жіноче свято — День Матері". Справді? А як тоді бути з тими 40% (точно цифру не скажу, але здається так) жінок, які не можуть (не не хочуть, а не можуть) мати дітей? Слідуючи цій логіці, вони не підходять під критерії Дня Матері. Знову ж таки. Це хороше свято, коли можна зайвий раз зробити приємність знайомим жінкам простим «Вітаю». Ніхто ж не каже, що цього дня потрібно спустошити гаманець. А ті м***ки, які ховають за демагогічними ствердженнями про паскудність цього дня, нехай замисляться про свою гнилість. Тому вітаю всіх жінок! Бажаю, щоб вам зустрічалися чоловіки, які не пошкодують для вас доброго слова.

Ось так. Це моя категорична думка.


п.с.  а аргумент «це не українське свято» взагалі не в тему! якщо так подивитися, то ми багато не українських свят святкуємо. Хто за те, щоб відмінити Новий рік з Дідом Морозом (його ж радянська влада придумала), щоб скасувати всі християнсткі свята (Ісус — не українець), щоб взагалі нічого і ніколи не святкувати? ;)

15 коментарів

Галина Маслак
Дуже багато думок у нас з Вами збігаються. Супер. Дякую, що поділилися.
Марта Мельник
Дякую, що багато в чому погоджуєтеся! Вітаю Вас!
Маріанна Антонюк
а за що Славка Вакарчука образили? :) Не святкувати день радянської армії — це теж, мабуть, його категорична позиція, на яку він має право. А важче за мікрофон він таки в руках тримав: вчився гри на скрипці та баяні :)
Марта Мельник
ну, він скоріше під гарячу руку потрапив. плюс я його і справді не люблю, тому так.
був би це хтось інший, можливо (наголошую, що можливо) я б це тут не прокоментувала:)
Єлена Малиновська
Панi Марта, ви таки дуже емоційна пані. Не можна так перейматися чужими категоричними поглядами. От Вам подобається і Ви святкуєте, і висловлюєте свою думку ЗА! Комусь не подобаються певні свята і вони мають власну позицію ПРОТИ. І мають право заявляти про це. І тут потрібне розуміння і толерантіність.
І говорити, писати «А всякі там Вакарчуки хай краще помовчать...» теж можна. Бо маємо право на висловлення своєї думки. Але у відповідь можна почути «всякі там Марти, Єлени, Петри… хай теж краще помовчать». І то буде їхня категоричність.
В той час, нам «всяким» і «не всяким», ще треба навчитися поважати один одного! А не перейматися ображеними святами.
Марта Мельник
дякую за коментар. і справді з емоціями треба зав'язувати. тепер буду стримуватися.
коли постійно йдуть «образи» свят, то це або переконує, або викликає супротив. мій пост — це реакція. як кажуть діти «вони перші почали» :)
даремно я написала про Вакарчука. по-перше, і спраді не виховно писати «всякі там» (виправила). по-друге, образити такого кумира. по-третє, він занадто привернув увагу до того свята, яке я найменше хотіла коментувати. хоч я розумію, що в цьому мій промах, я не відмовляюся від коментаря до його твіта.
насправді, я і не очікувала схвалення. а на «всякі там Марти...» я реагую філософськи і не ображаюся.

п.с. коли я перестану всім перейматися, я перестану писати. і тоді мене не буде :)
Єлена Малиновська
Пані Марта, тут немає образ. Є дискусія. Є Ваша думка і думка інших людей. Позиції щодо свят будуть розходитися завжди. Як і позиції довкола інших питань. Припустимо, заборонили святкувати «День закоханих» і т.д. Оце було б порушення прав. Тоді «ображені» свята потребували б нашого захисту.
Максим Татарченко
Відкинемо зразу свята з можливим ідеологічним змістом, наприклад, 23 лютого — тут багато можна наводити аргументів за й проти, і це — тема окремої дискусії. А от про свята типу 14 лютого і 8 березня — діло інше. І хороші ж свята, чужі чи свої — немає різниці, але сама їх суть зводиться не так до приділення уваги, як до придбання подарунків, без яких тебе будуть рахувати, вибачте за слово, жлобом. Так, є вийнятки звісно, але суспільна думка зводиться саме до цього. І як після цього не казати про маркетологів. Коротше кажучи свята ці непогані — але суспільство само їх спаплюжило.
Марта Мельник
дякую! саме це я і мала на увазі.
але чомусь всі зациклилися на подарунках. насправді, суть не в них. ті, хто вимагають подарунків, то хочуть їх весь час, а ті, для кого вони не відіграють такої ролі, стають щасливими від щирого привітання. принаймні, мені так здається.

п.с. а маркетологи просто роблять свою роботу)
Альберт Комарі
Марто, ти просто розумничка! Класно написала! Ця тема вже неодноразово піднімалася на Вкурсі, але ти її описала на всі 120 балів! Респект!
Альберт Комарі
t-novitski.vkursi.com/1584.html От і лінк, до речі!
Марта Мельник
дуже цікаво почитати :) цілком погоджуюся.
Марта Мельник
дуже дякую за похвалу! мені приємно! :)
добре, що я не бачила тих дописів, бо можливо не написала б взагалі) або якось інакше.
а так. суто мої думки.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте